Peking keményen elbánik a koronavírus eredetét kutató tudósokkal
Gazdaság

Peking keményen elbánik a koronavírus eredetét kutató tudósokkal

Portfolio
A Covid-19 valamikor 2019 végén bukkant fel elismerten Vuhan városában. A járvány kirobbanását követően számos kutató próbálta kutatni a vírust, ám ők gyakran nem várt falakba ütköztek – írja a The Economist.

2020 elején egy kínai virológus, Csang Jungcsen csapatával sikeresen szekventálta a Covid-19 fertőzést okozó vírus genomját. A kapott adatokat pár nappal később aztán egy brit tudós számára elérhetővé tettek, aki publikálhatta az információkat. Ez tette később lehetővé, hogy szerte a világban meginduljanak a gyógyszerkutatások, valamint a vakcinák kifejlesztése a koronavírus ellen.

A Kínai Kommunista Párt szemében azonban ez a húzás szinte felért egy árulással, az orvost vizsgálni kezdték a hatóságok.

Emlékezetes, hogy Kínában sokáig a „zéró Covid” politika határozta meg a mindennapi életet, ám ebből a lakosságnak végül elege lett, ezért Peking kénytelen volt eltörölni az intézkedéseket. A lépés a fertőzés tömeges terjedéséhez vezetett, máig csak tippelni lehet, hogy pontosan hányan kapták el a megbetegedést és mennyien haltak bele. A járványkezelés miatt azonban felelősöket kell a pártvezetésnek felmutatnia, az egyik pedig maga Csang Jungcsen let. A virológussal április végén közölték, hogy a laboratóriumát bezárják, és fel kell hagynia a koronavírus eredetét megfejteni próbáló kutatómunkájával. A szakembernek ettől kezdve azt sem engedték, hogy egyáltalán belépjen a területre.

Csang a szekventálást követően értesítette a kínai hatóságokat arról, hogy a fertőzés komoly járványhoz vezethet és számos áldozatot is követelhet. Peking azonban a médiában eltérő narratívákat osztott meg, jellemzően más országokat – leginkább az Egyesült Államokat – vádolták a vírus kifejlesztéséért és sok embert elvittek a hatóságok, amikor a médiában hangoztatott állásponttól eltérő véleményt fogalmaztak meg. Most a hivatalos álláspont szerint a labort „felújítják”, de a hosszas tiltakozásnak köszönhetően annyit sikerült elérni, hogy néhány munkatárs újra bemehet a munkahelyére. Az viszont nem derült ki, hogy mikor lehet folytatni a munkát.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
82 milliárd forint lesz jövőre az Innovációs Alap pályázati keretösszege